Nieuws

pic

Sinds 1 mei is de nieuwe wet- en regelgeving omtrent de samenwerking met ZZP’ers van kracht gegaan. Het gaat om de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA).

Reden van vervanging
Met de DBA heeft de overheid het moeilijker gemaakt om opdrachten vast te leggen tussen een ZZP’er en een opdrachtgever. Op deze manier kan er strenger gecontroleerd worden op verkapt loondienstverband. Gezien het feit dat het moeilijker wordt om een samenwerking aan te gaan tussen ZZP’ers en opdrachtgevers zal het aantal zelfstandigen dan ook drastisch teruglopen en vaker in loondienst gaan. Zo kan de overheid dus weer beroep doen op de premies en heeft ze hiermee haar financiële kwestie opgelost.

Wat houdt het in?
Met de DBA wordt de verantwoordelijkheid verlegd. Deze ligt nu bij de opdrachtgever en de ZZP’er. Voorheen lag deze controle bij de Belastingdienst en met de VAR waren er dan ook geen afdrachten noodzakelijk voor sociale premies en naheffingen.
Om nu een samenwerking vast te leggen tussen een opdrachtgever en een ZZP’er moet er gebruik worden gemaakt van de modelovereenkomst die te downloaden is op de website van de Belastingdienst. Er zijn een paar versies te vinden, goedgekeurd door de ABU en NBBU.
Indien er geen gebruik wordt gemaakt van de modelovereenkomst wordt de opdrachtgever verplicht om het samenwerkingscontract voor te leggen aan de Belastingdienst. De Belastingdienst bepaalt of er sprake is van een schijnconstructie.

Grijs gebied
Zoals eerder vermeld is er sinds de overgang tussen VAR en DBA een grijs gebied ontstaan. In feite is de kans op verkapt loondienst groter geworden. Dit betekent dat opdrachtgevers een groter risico lopen dan voorheen indien zij een samenwerking hebben met een ZZP’er.

Stel: u als opdrachtgever loopt een rondje op de bouwplaats om het één en ander te controleren. Hierbij doet u de ontdekking dat iets niet netjes is afgewerkt en u wilt degene die hier aan heeft gewerkt erop wijzen dat er nog wat moet gebeuren. Toevallig is dit een ZZP’er. Als u deze ZZP’er mondeling de opdracht geeft om zijn project nog wat netter af te werken, wordt dit in de ogen van de overheid al gezien als een schijnconstructie. Hierbij legt zij u dan ook een boete op en moet u alsnog de sociale premies afdragen die u ook voor uw eigen personeel afdraagt.

Oplossing
Veel opdrachtgevers zien een samenwerking met een ZZP’er niet meer zitten gezien het risico. Begrijpelijk. Toch hoeft dit niet direct te betekenen dat er geen goede samenwerking meer kan ontstaan. Er bestaat namelijk de mogelijkheid tot het werken met modelovereenkomsten. Hierbij bestaat de mogelijkheid tot het werken met modelovereenkomst ‘tussenkomst’ en ‘bemiddeling’. Derde partij zal dan Europe@Work BV zijn en u vrijwaren voor bepaalde risico’s.

  • Gratis helpdesk;
  • Professionele backoffice;
  • Vrijwaring WKA;
  • Hetzelfde vakmanschap.

Neem contact met ons op en wij maken de ideale situatie graag waar.